Jussi Wihonen

Onko twiittailu poliisin tehtävä?

Karjalaisen kolumnisti nostaa (to 14.9) keskusteluun poliisin politisoitumisen. Kyse on siitä, että tämä instituutio, on ryhtynyt pitämään some-tilejä. Kun puhutaan avoimesta verkosta, on syytä kysyä, edustaako yhden yksittäisen poliisin kanta koko instituutiota? Kun poliisi kirjoittaa, siihen pitää voida luottaa. Syyksi ei voi panna onnettomia sanavalintoja. Onko nyt menty alueelle, jota ei kerta kaikkiaan hallita?

 

Yksittäisten mielipiteiden julkaiseminen on nostanut valtavan tunneryöpyn. Pohjimmiltaan lienee kyse siitä, että kun poliisi on lainvalvoja, nämä mielipiteet eivät edusta kansan vastaavaa. Syntyy ristiriita.

Olen samaa mieltä kolumnistin kanssa että, poliisia saa ja pitää kritisoida. Mutta verkossa ryöpytys voi saada suhteettomat mitat, kun se on avoin kaikille. Jos viranomainen ottaa aktiivisen some-roolin, sen pitää vastata myös huutoon. Ehkä tämä on vastaus yleensä niin niukkaan tiedotuslinjaan.

 

Viimeaikaiset tapahtumat ovat omiaan lisäämään arvostelua. Jyväskylässä tarvittiin kolme henkisen perheen kuljetukseen kymmeniä poliiseja. Alahärmässä jouduttiin virkavalta kutsumaan kouluun. Vihapuhepoliiseja on palkattu kymmenittäin seuraamaan verkkokeskusteluja. Poliisia tarvitaan tehtäviin, joita ei ennen ollut, miksi poliisi kertoo nyt, pari vuotta sitten estäneensä iskun joka oli kohdistettu poliittisiin päättäjiin? Perusturvallisuus on heikentynyt, yksittäistapausten vuoksi, mihin tämä maa on menossa?

 

Kansaa ei saa vaientaa. Vihapuhe ei ole suurin ongelma. Ongelma on, poliittisen päätöksenteon aikaansaamattomuus. Luvataan kyllä ottaa asia agendalle, ja parantaa turvallisuutta, mutta se jää selvityksiä odottamaan.

Näin ei voi jatkaa. Kansan luottamus on ansaittava. Ja se ansaitaan teoilla, ei pelkillä puheilla ja lupauksilla Twiiteillä se ei hoidu. Konkreettiset toimet puuttuvat, julistukset eivät riitä, vaikka ne olisivat puoluejohtajien hyväksymiä.

 

Demokratiaan ei kuulu poliisin vastainen kampanjointi, sanoudun siitä voimakkaasti irti. Sen sijaan kaikkien kehitysehdotusten esittäminen ja julkituominen ovat toivottavaa. Kannustankin vihapuheen sijaan rakentaviin ehdotuksiin, miten yhteiskuntaa voitaisiin tehdä entistä turvallisemmaksi ja paremmaksi paikaksi asua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Marko Parkkola

Olen sanonut aiemminkin jo olen yhä sitä mieltä, että kun ei politikoida natsat kaulassa, asiassa ei ole periaatteessa mitään ongelmaa.

On kuitenkin tiettyjä tapauksia, joissa poliisi on politikoinut poliisin tehtäviä erinäköisissä yhdistyksissä, joskin vapaa-ajallaan. Minusta tämäkään ei ole suotavaa, sillä se ei kuulu poliisille, vaan sisäministeriölle ja kansanedustuslaitokselle, kuinka ja mitä tehtäviä hoidetaan.

Tämä on aikamoista slippery slopea, mutta ei tämän pitäisi näin hankala olla. Kyllä jokainen järkevä poliisi tietää kuin EI kirjoitella ja jokainen järkevä kansalainen osaa tunnistaa milloin poliisi heittäytyy poliittiseksi, vaikka yrittääkin selitellä asiaa huonoilla sanavalinnoilla. Paino sanalla järkevä. Öyhöttäjät öyhöttävät joka tapauksessa.

Juha Hämäläinen

Aikuinen kansalainen kyllä halutessaan ymmärtää mikä on poliisin some-viestin sisältö laatuaan; onko se selitys siitä mitä lait sanovat vaiko konstaapelin oma näkemys jostain aiheesta. Jollei eroa pysty lukija tekemään niin ei hän ansaitse myöskään äänioikeutta.

Poliisi saa mielestäni äärikantoja vältellen tuoda esille omiakin näkemyksiään kunhan toteaa niiden olevan omiaan. Poliisit voivat toimia politiikassa samoin kuten vaikkapa opettajat tai oikeuden tuomarit. Heillä omat näkemyksensä myös, joita he persoonasta riippuen tuovat myös esille, mutta ne eivät saa vaikuttaa virkamiehen tasapuolisuuteen tehtävässään.

Toimituksen poiminnat