Maakunta jää paitsioon maakuntauudistuksessa?

Joensuun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Mustonen kirjoittaa 11.10 (Karjalainen), ettei Joensuu jää paitsioon maakuntauudistuksessa, helppo olla samaa mieltä, mutta maakunta kyllä jää. Tähän asti olen ollut siinä käsityksessä, että maakuntavaltuutetut valitaan suoralla kansanvaalilla, mutta kirjoituksessa kerrotaan, että Joensuulle tulee asukaslukuun perustuvat kiintiöt?

 

Ymmärrettävästi kirjoitus on sote-myönteinen ja antaa ymmärtää, ettei ongelmia ole. Tilannehan on juuri päinvastoin; henkilöstöä pakotetaan säästötalkoisiin, lääkärit on olleet aktiivisia, huolestuessaan kehityksen suunnasta ja palveluja karsitaan ja lakkautetaan kiihtyvään tahtiin. Samalla kun asiakasmaksuja korotetaan.

 

Suurten kaupunkien huoli, ylimääräisestä hallintoportaasta on oikeutettu. Juuri näiden kasvupalvelujen näkökulmasta. Ne kun ovat aivan keskeisessä roolissa tulevaisuuden rakentamisessa, sikäli kun sote-asiat ovat raiteillaan. Otan esimerkin Joensuusta. Kaupungilla on jo nyt oma työllisyysyksikkö, TE-palvelujen rinnalla. Sen sijaan, että se siirtyy maakunnan hoidettavaksi, pitäisi selvittää integraatiomahdollisuutta, asiahan ja tavoitteet ovat yhteisiä?

 

Elinvoima-asia on vieläkin tärkeämpi. Kaupungilla on useita elinvoimayhtiöitä: Josek ja Tiedepuisto tekemässä työtä työpaikkojen ja kasvun aikaansaamiseksi, yritysten menestymiseksi. On vaikea nähdä, että maakunta ottamalla nämä tehtävät hoitaakseen, onnistuisi siinä paremmin? Pikemminkin pitäisi harkita ELY:n ja AVI:n integroimista yhdeksi yksiköksi joka tuottaisi nykyistä juohevampaa päätöksentekoa mutta ennen kaikkea tuloksia, yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäarvoa.

 

Pitää muistaa uudistuksia tehdessä realiteetit. Missä elinvoima syntyy, mihin väestö keskittyy, ja kuinka sitä tulee kehittää. Tuleva kehitys on menestyvien keskuskaupunkien varassa. Menestyvä keskuskaupunki kantaa vastuunsa koko maakunnasta. Jo nyt Joensuu – Liperi – Kontiolahti edustaa 2/3 alueen väestöstä (102651/163052= 63%). Siun Soten kokoamisessa parasta oli asukkaiden tarpeista lähteminen, kunpa se muistettaisiin myös Miun maakuntaa luodessa, mitä palveluja asukkaat oikeasti tarvitsevat, ettei luotaisi tarpeetonta hallintoa heille.

JussiWihonen
Perussuomalaiset Joensuu

Kansanedustaja
Yrittäjä,ekonomi,KTM,kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu
Mielipiteet ovat omiani ja vastaan niistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu