Jussi Wihonen

Mikä on vastuumme kiintiöpakolaisista?

Joensuun kaupunki päätti nostaa kiintiöpakolaisten määrän vuoden 2017 yhdeksästä henkilöstä 45:n vuosina 2018-2019. Määrä on 5-kertainen aiempaan nähden. Vuosina 2014-2016 heitä on tullut 30 henkilöa, siihenkin nähden kasvu on +50%. Onnistummeko kotouttamisessa? Vastuu on meidän, uusjoensuulaisista.

Päätöksentekijänä, yritin saada vastausta kysymykseen - miksi? Kuten niin usein, selitystä ei kotouttamispäälliköllä ollut antaa. Humanitäärinen apu, se on tärkeää, olemme parempia ihmisiä, ja se näyttää kaupungin kannalta paremmalta. Varmaan. En pitänyt tätä ollenkaan hyvänä ideana, koska meillä on aiemmatkin ongelmat vielä työnalla, siis koko Suomessa.

Esitin kaupunginhallituksen henkilöstö- ja työllisyysjaostossa että:

"Kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta luovutaan kokonaan, siihen saakka kunnes nykyinen pakolaiskriisi on ratkaistu ja kaikki oleskeluluvan saaneet ovat saaneet kuntapaikan." Näen niin, että meidän tulee huolehtia jo täällä olevista pakolaisista. Realiteetti on, että aiemman turvapaikkavyöryn jäljiltä tuhansia on edelleen vailla ratkaisua? Oleskeluluvan saaneille tarvitaan kuntapaikat, ja on vastuutonta ottaa juuri nyt ja tässä tilanteessa suoraan leireiltä, kun jo maassa olevien asioitakaan ei ole saatu ratkaistua.

Haasteet kotoutumisessa ovat valtavat: kieli, kulttuuri ja ilmasto vain esimerkkinä Lähi-idästä tulleille. Mitään tuttua ei ole tarjolla, paitsi ajanmyötä, tulkki. Pohjois-Karjalan työttömyysaste on valtakunnan suurin, ja Joensuun työllisyysaste nipinnapin 60%. Työtä ei ole tarjolla.

Peräänkuulutan tässä päättäjän vastuuta. Kun alkuperäinen päätös kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta 2014 tehtiin kaupunginhallituksessa, olin silloinkin yksin. Ainoana, jätin kirjallisen eriävän mielipiteen:

"Emme pysty kantamaan sitä vastuuta, joka päätöksestä meille lankeaa". Edelleen olen samaa mieltä. Kuriositeettina, kaupungin kotouttamisohjelma on neljän vuoden takaa, eikä sitä ole ehditty tähän päivään päivittää. Kunta ei tarjoa Suomen kielen koulutusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Oikkosen blogi juuri tästä aiheesta: http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Kotouttaminen on suuremmassa mittakaavassa mahdotonta. Kiintiötä ei sen vuoksi pitäisi nostaa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jospa ensin kotouttaisimme jo satoja vuosia maassamme olleet romanit.

Toimituksen poiminnat