Jussi Wihonen

Maakuntavaalit - syksyllä vai ei ikinä?

  • Maakuntavaalit - syksyllä vai ei ikinä?

Maakuntavaaleja halutaan siirtää, taas.  Kokoomuksen puoluesihteeri pitää takaovea auki. Valinnanvapaus häämöttää. Perussuomalaisten kanta on selvä. Maakuntavaalit tulee siirtää kevääseen, eduskuntavaalien yhteyteen. Asiasta päätti puoluehallitus tänään. Perustelu on looginen: "Eduskunnalle annettaisiin mahdollisuus käsitellä sotelait kunnolla, huolellisella lainvalmistelutavalla."

Pohjois-Karjalasta katsottuna: Ylimääräinen ja täysin turha väliportaan hallinto, maakunta saisi jäädä kokonaan toteutumatta, ja toteuttamatta. Meillä on annettu järjestämisvastuu kaikista kunnista mukaanlukien Heinävesi jo 2017 alusta SiunSote-kuntayhtymälle. Sillä on demokraattinen hallinto, ei tosin suorilla vaaleilla valittu mutta lähes eli kuntavaalin tuloksen mukaan. Lisäksi se on suunniteltua Maakuntamallia demokraattisempi, perinteisellä pienetkunnat-kiintiöpaikoilla.  Superin tekemän laskelman mukaan demokratia toteutuisi Pohjois-Karjalassa niin, että: Joensuu saisi 37/59 paikasta. Eli 13 kuntaa jakaisi 22 paikkaa, useimmat saisivat yhden edustajan ja

Kokonaan ilman edustajaa jäisivät:

- Juuka, Polvijärvi, Tohmajärvi, Rääkkylä ja Valtimo. Tälläista maakuntademokratiaa täällä tuskin kukaan haluaa, ja näillä edellytyksin uudistus olisi parempi jättää maakuntahallinon osalta kokonaan tekemättä.

Tässä yhteydessä kannattaa toki todeta, että: Sote-uudistus on välttämätön, Suomen kannalta. Kaikien meidän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LasseLehtonen kuva
Lasse Lehtonen

Tavallaan sote-uudistus on Pohjois-Karjalassa jo tehty, kun Siun Sote on luotu ja sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät on siirretty tuolle hyvinvointikuntayhtymälle. Sama kehitys on tapahtunut muuallakin, sillä Suomen 19 sairaanhoitopiirissä jo 10:ssä palvelut on integroitu hyvinvointikuntayhtymään. Aika on siis ajanut sen n. 10 vuotta sitten aloitetun muodollisen sote-uudistuksen ohi, kun uudistuminen on monin paikoin tapahtunut itsestään. Yhtä maailman parhaista ja tehokkaimmista järjestelmistä on muutenkin vaikea ehdotetuin konstein saada paremmaksi. Hallitus voisikin pakottamisen sijasta antaa kannustimia esim. sote-integraation kehittämiseen sekä tukea palveluhankintaa, jos omat rahkeet eivät jossain palvelujen tuottamiseen riitä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Itse asiassa maakuntavaaleja ei ole mitään tarvetta ajoittaa mihinkään tiettyyn ajankohtaan, sillä mikäli joskus tällaiset järjestetään, niin olisi syytä olla selvillä sekä ehdokkaille, että äänestäjille mistä äänestetään ja ketä sinne maakuntavaltuustoon voi/kannttaa äänestää. On aivan käsittämätöntä, että demokratian nimissä järjestetään maakuntavaalit, jossa pienellä kunnalla ei edes teoriassa ole mahdollisuutta saada edustajaa tällaiseen elimeen, vaikka kaikki äänet keskitettäisiin yhdelle ehdokkaalle! Missä se demokratia on?

On paljon puhuttu demokratiasta ja maakuntalaisten ydenvertaisuudesta mahdollisuudesta maakuntavaalien myötä olla vaikuttamassa maakunnan kehitykseen, mutta kuten Wihonenkin tuo esille, niin tosi asiassa valta siirtyisi vielä entisestään voimakkaammin maakunnan keskuskaupungille. Myös Pohjois-Karjalassa. Ja aivan totta, ettei Polvijärveltä olisi yhtään edustajaa tuossa demokratian irvikuvassa mukana. Ei edes teoriassa mahdollista!

"Perussuomalaisten kanta on selvä. Maakuntavaalit tulee siirtää kevääseen, eduskuntavaalien yhteyteen. Asiasta päätti puoluehallitus tänään".

Minun mielestäni on ihan sama pidetäänkö maakuntavaalit huomenna tai seuraavien eduskuntavaalien yhteydessä jos pohja ei miksikään muutu. Ihan sama se on myös Perussuomalaisille, keskustalle, kokoomukselle, demareille,.... Ei itse asia siitään muutu, ellei maakuntauudistuksen sisältö muutu.

Toimituksen poiminnat